Osteopati
Osteopati är en typ av behandlingsform som inriktar sig mot att förbättra eller underlätta smärtproblematik av olika slag, där grundtanken är att se till hela kroppens funktion. Terapeuten genomför en grundlig undersökning med noggranna frågor relaterade till det du söker hjälp för och sedan genom inspektion, olika tester och palpation av kroppens vävnader.
Osteopati riktar sig mot både akut och kronisk smärta med olika ursprung, såsom skadeproblematik, överbelastning, led- och muskelvärk, reumatiska tillstånd eller arbets- och/eller stressrelaterad smärta. Några exempel på besvär som kan behandlas är:
- Ryggsmärta
- Nacksmärta
- Axelbesvär
- Huvudvärk
- Strålningar ner i ben (s.k ischias) eller ut i armar/händer
- Domningar/pirrningar/stickningar i ben eller armar/händer
- Fotproblematik
Vid första besöket kommer en sjukdomshistoria tas, för att osteopaten ska få en så god bild som möjligt av symptombilden och problematiken. Det kommer även tas ett blodtryck av säkerhetsskäl. Sedan kommer du bli undersökt och få behandling. Besöket beräknas ta ca 60 min, men kan komma att gå fortare och då avslutas tidigare. Ett återbesök är 40 minuter och där gäller samma princip.
En osteopat har minst 4 års högskoleutbildning med mycket god kunskap inom anatomi, fysiologi och olika skadetillstånd (idrottsskador, överbelastningsskador etc.), men även goda kunskaper gällande sjukdomslära och olika symptombilder. För en osteopat är det av mycket stor vikt att kunna lyssna på dina symptom och ställa relevanta följdfrågor för att kunna avgöra om det är något som vi ska behandla eller skicka vidare till annan vårdgivare för vidare undersökning. Detta gör att du kan känna dig trygg med att osteopaten har kompetens nog att veta när det är dags att kanske få annan vård/undersökning för vissa symptom.
Inom osteopati arbetar terapeuten primärt med händerna och kroppen som redskap, men en del använder även vissa hjälpmedel (exempelvis medicisk akupunktur/dry needling, tejpning eller TENS-maskin). Terapeuten använder sig av flera typer av behandlingstekniker, riktade mot olika typer av vävnader - muskler, senor, ligament, bindväv och leder. En osteopat kan, i likhet med naprapater och kiropraktorer, använda sig av ledmobilisering för att arbeta med att öka rörlighet i en specifik led eller minska muskulära spänningar i området runtomkring. Detta kan ske på olika vis, både mer direkta tekniker (där det kan uppstå ett knäppande ljud i en led) men även mjukare tekniker. Vilken/vilka tekniker som avänds för respektive person avgör osteopaten baserat på din symptombild, ditt hälsotillstånd och den undersökning som genomförts. Självklart kommer du få vara med och berätta om någonting känns otryggt eller obehagligt, så anpassar terapeuten behandlingen så att du ska känna dig så trygg och avspänd som möjligt.
Observera att osteopaten inte behandlar barn under 8 år. Upp till 15 års ålder behövs godkännande från målsman.
Har du frågor eller funderingar är det bara att höra av sig till oss via mail eller telefon.
Varmt välkommen att boka tid!